Termékek

Zsaluzia javítás

A zsaluzia éveken át főleg hivatalok, irodaházak, rendelők és egyéb közintézmények népszerű árnyékolója volt, amely az utóbbi időszakban rendkívüli népszerűségnek örvend lakóházaknál is. Általánosságban kijelenthető velük kapcsolatban, hogy bár ritkán hibásodnak meg, de probléma esetben mindig szakembert kell hívni, aki a helyszínen megállapítja, hogy a gond orvosolható-e ott, vagy az árnyékoló bizonyos részeit el kell szállítani.

Típushibák

A zsaluziák bár a rendkívül tartós alkatrészekből kifolyólag ritkán sérülnek, ellenben ennek ellenére is vannak típushibái, amelyek gyakrabban jönnek elő, mint mások. A leggyengébb láncszem általában a felhúzó szál elszakadása – aminek a hátterében a redőny gurtnijához hasonló túlterhelés áll –, valamint a lamellák forgatását ellátó ház meghibásodása. Ezen felül a zsaluziák kapcsán a sok mozgó alkatrész miatt gyakran jelentkezhetnek kisebb mechanikai hibák, szorulások és akadások, de a lamellák is sérülékenyek, ezáltal bizonyos mértékű erőhatásra könnyedén deformálódhatnak, ami cserével állítható helyre. Egy zsaluzia esetében bár nem típushiba, ellenben javításra szorulhat még a tengely, a hajtómű, a kurblis szerkezet, a létra, valamint egy motorizált árnyékoló esetén a mozgatást végző motorikus hajtás is.

A forgatóház javításáról

Mivel a zsaluziák egyik típushibája a forgatóház, ezért érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni a problémával. A forgatóház a hozzá kapcsolódó gyöngylánccal egyetemben az egész árnyékoló szerkezet működéséért felel, ezáltal ennek köszönhetően mozgathatók felfelé és lefelé a lamellák. A kérdéses alkatrész meghibásodása leginkább általános elhasználódásból fakad, de gyakran a felhúzó szál elszakadása, illetve a forgatást végző gyöngylánc működésének hibája is elősegítheti a bajt. Érdekesség, hogy a forgatóház teljes meghibásodásának rengeteg előjele van, éppen ezért érdemes odafigyelni a zsaluzia működésére, ha ugyanis mozgása akadozottá válik, működése pedig nagyobb hanghatással jár együtt, akkor ott rövid időn belül biztosan valami komolyabb probléma lép fel. Ha a forgatóház cseréje indokolt, abban az esetben szükséges lehet szétszerelni a teljes árnyékolót, egyszóval a hiba elhárítása sokáig eltarthat.

A felhúzó szál javításáról

A zsaluziák másik gyakori típushibája – az egyik legjelentősebb gyenge pontként is emlegetett – felhúzó szál, ami hajlamos a gyakori szakadásra. Ez azért nem túl meglepő, mert a kérdéses alkatrész segítségével húzhatjuk fel és ereszthetjük le a lamellákat, ezáltal nemcsak rendkívül gyakran használjuk – napjában akár többször is –, hanem mindezen felül nagyobb súlyt is mozgatunk általa. A felhúzó szálak általában a forgatóházhoz kapcsolódnak, méretük pedig a lamellák szélességétől is függ, ezáltal az 50-80 milliméteres típusokhoz 6 milliméteres, a 90 milliméteres lamellákhoz pedig 8 milliméteres szálak tartoznak. Fontos, hogy mivel a felhúzó szál meghibásodásakor rendszerint a forgatóházat is érheti károsodás, illetve feltételezhető annak problémája, ezért érdemes azt pluszban szemrevételezni, ha ugyanis hamarosan probléma akad vele, azt egy szakember azonnal észreveszi, és cserét javasol. A felhúzó szál egyébiránt terylenből készül, ami egy erős, UV-álló alapanyag, magas nyúlékonysággal és kopásállósággal, ezáltal semmiféle egyébbel sem helyettesíthető hatékonyan.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel