Termékek

Okos otthon

Az okos otthon egy olyan lakóépület, amelyben a legmodernebb technikai és technológiai megoldások együttese dolgozik annak érdekében, hogy együtt vagy külön-külön, de kényelmesebbé, egyszerűbbé, hatékonyabbá és környezettudatosabbá tegyék házunkat, valamint életünket – többnyire automatizált szisztémák által.

Az okos otthon előnyei:
  • rendkívüli kényelem;
  • magasabb komfortérzet;
  • hatékonyabb energiafelhasználás;
  • automatizált technikák;
  • magasabb biztonság;
  • távoli vezérlés;
  • hosszútávon sokat spórolhatunk.

Az okos otthon koncepciója túlzás nélkül az emberiség általános lakókörülményeinek jövőjét jelenti. Amennyiben megfigyeljük a napjainkban épült házak többségét, azt tapasztalhatjuk, hogy rendre felszerelik valamilyen okos kiegészítőkkel. Ezek többsége többnyire a hűtés és a fűtés, valamint az árnyékolás tekintetében jelenik meg először, de egy-két szisztéma alkalmazása még nem jelenti azt, hogy az adott ingatlan okos otthonná válik. Okos otthonnak ugyanis csak azt nevezhetjük, amelyben a kialakított rendszerek többsége egy központi számítógép körül képes kommunikálni és együttműködni egymással. Példának okáért a szenzorokkal kiegészített redőnyök a motorizálás jóvoltából viharban, erős szélben vagy extrém hideg esetén bekapcsolnak, ezzel párhuzamosan felkapcsol a benti világítás, ezen túlmenően pedig az okos termosztát az időjárás függvényében hűteni vagy fűteni kezdi a belső tereket a korábban beállított hőfok elérésének érdekében. Az okos otthonokhoz jelenleg a leggyakrabban a hűtés- és fűtés rendszere mellett az árnyékolók, a biztonsági megoldások, az audio-vizuális berendezések, valamint a világítás tartoznak. Ezeken felül egyre többször lehet csatlakoztatni az okos otthon központi szisztémájához különféle háztartási gépeket is, így a mosógépektől kezdve, a sütőkön át, a kávéfőzőkig bezárólag szinte bármit, amelyek szintén mindennapjainkhoz programozhatók és automatizálhatók.

Az okos otthon kialakítása előtt érdemes figyelembe venni, hogy bár valóban egy rendkívül kényelmes dologról beszélünk, azonban ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükségünk lesz különféle érzékelőkre, szabályozókra, végrehajtó egységekre, az adatok továbbítását és szabályozását végző buszokra – vagy sínekre –, illetve rendszerint több kommunikációs interfészre a gép és az ember, valamint csak a gépek között. Ezek az egységek rendszerint nagyon drágák, egy nagyobb ház esetében akár milliós összegekről is beszélhetünk, egyszóval érdemes jó alaposan meghatározni, hogy pontosan milyen rendszereket érdemes okosítani, illetve összekötni, ezáltal miből tudjuk a legtöbbet kihozni, mivel tudjuk a legtöbbet spórolni és a többi. Természetesen nem kizárt az okos otthon későbbi kialakítása sem, ellenben ilyenkor fontos előre kiépíteni a kommunikációs hálózatot a lakásban, ha csak nem akarunk utólag külső kábelcsatornákat felfúrni minden egyes újabb bővítés után. Összességében azonban kijelenthető, hogy hosszabb távon az okos otthon, illetve a hozzá kapcsolódó okos berendezések apránként visszatermelik az árukat, hiszen minden egyes fejlesztéssel, illetve automatizálással hatékonyabbá tehetjük például az áramfelhasználást, amivel évente tízezreket is spórolhatunk.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel